Reparații/înlocuire ambreiaje

Înlocuire ambreiaj

Ce rol joacă ambreiajul?

Ambreiajul permite decuplarea cutiei de viteze de la motor pentru a facilita schimbul de viteze în timpul mersului autovehiculului.

Din ce constă un ambreiaj?

Ambreiajul constă dintr-un disc de ambreiaj ce este apăasat pe volantul motorului de către o placă de presiune. Discul de ambreiaj, montat pe arborele primar al cutiei de viteze, este acționat de un rulment de presiune. Rulmentul de presiune este acționat când șoferul calcă pedala de ambreiaj.

Când trebuie înlocuit ambreiajul?

Discul de ambreiaj este un element consumabil, iar ferodoul de pe el se va uza în timp. Când se uzează, acesta va patina și nu va mai transmite cuplul motor înspre roți. În acest caz, este necesar să înlocuiți tot kitul de ambreiaj. La autovehiculele cu tracțiune față, suspensia trebuie desfăcută pentru a îndeparta planetarele, iar ulterior se va demonta cutia de viteze. La mașinile cu tracțune spate, va trebui deconectat și arborele cardanic, pentru a scoate cutia de viteze. 
Image
Există cîteva pârghii pe care le acționăm continuu, pe timpul cât conducem un autoturism:
  • Volanul pentru menținerea sau schimbarea direcției de mers;
  • Pedala de accelerație pentru a rula mai repede sau mai încet;
  • Pedala de frână pentru a reduce viteza de deplasare sau a opri;
  • Pedala de ambreiaj pentru a putea pleca de pe loc sau a schimba treptele de viteze;
  • Schimbătorul de viteze pentru a alege o treaptă sau alta.

Toate autoturismele, cu o cutie de viteze mecanică, au ambreiaj cu rolul de a cupla/decupla motorul de transmisie. Apasarea pedalei de ambreiaj decuplează motorul de transmisie și astfel face posibilă schimbarea vitezelor, oprirea mașinii fără oprirea motorului.

Durata de viață a unui ambreiaj depinde de calitatea pieselor și stilul de conducere. În practică, am întalnit cazuri în care un ambreiaj a necesitat schimbare după 20.000 km sau mai puțin, dar și mașini care au parcurs 200.000 km fără schimbare. E foarte important să nu atingeți pedala de ambreiaj decât atunci când schimbați treapta de viteză, să nu accelerați foarte tare motorul la plecarea de pe loc.

Simptomul care ne indică că ambreiajul are o problemă, este faptul că acesta „patinează”, adică turația motorului crește dar viteza nu crește corespunzător sau crește cu întârziere și apare și un miros specific. Fenomenul de patinare se sesizează cel mai clar când sunteți în trepte superioare de viteză (a 4-a, a 5-a), aveți o turație scăzută a motorului 1000 - 1500 rot/min și accelerați.

Ambreiajul, ca ansamblu, are trei componente: rulment de presiune, placa de presiune, disc. Recomandarea este ca, atunci când este necesar, să fie înlocuite toate componentele.

Image
Image

Ready to Work With Us?

Far from the countries Vokalia and lorem Consonantia, there live the blind texts of lorem.